Kõik, mida pead kalkunite kohta teadma

Kalkunid on suured linnud perekonnast Phasianidae. Sellesse perekonda kuuluvad ka faasanid, teder, paabulinnud ja nurmkanad. Kalkunite kodumaa on Põhja-Ameerika. Nad elavad metsades, soodes ja rohumaadel Kanada piirist Mehhikoni ja idarannikust kesklääni. Isoleeritud populatsioone leidub kesk-läänest läänerannikuni.

Põhja-Ameerika metskalkunil on viis alamliiki: idakalkun, Florida, Rio Grande, Merriam ja Gould. Omaette liik on väiksem ja värvilisema tselluliga kalkun. Seda leidub Kesk-Ameerikas. Selles artiklis käsitletakse ainult Põhja-Ameerika liike.

Kalkunite omadused

Kalkunidel on pikad, tugevad kehad, pika kaela ja väikesed, enamasti paljad pead. Nende suled on peamiselt mustad ja pruunid; tiivasulgedel on heledad ja tumedad vöödid ning kehasuled sillerdavad. Kalkunid on kiired jooksjad. Kuid nad lendavad ka kiskjatest kõrvale hiilima või puu otsas öömajale jõudma.

Täiskasvanud isast kalkunit nimetatakse gobbleriks või tomiks. See kaalub umbes 18 naela (8 kilogrammi). See on peast sabani umbes 1,2 meetrit pikk. Tema rinna küljes ripub pikkadest peenikestest sulgedest "habe". Selle sulgedeta pea on värvitud valge, sinise ja punase varjundiga.

Emast kalkunit nimetatakse kanaks. See kaalub umbes poole vähem kui tom. Tema peas on mõned väikesed suled ja tal võib olla lühike habe.

Kalkunite elu

Metskalkunid söövad putukaid, rohuseemneid, rohelisi lehti ning mitmesuguseid puuvilju ja põõsaste ja puude seemneid.Toidu leidmiseks kriimustavad nad sügisel ja talvel maapinnal olevaid lehti.

Kevadel lehvib kaljukang saba välja, sibab edasi-tagasi ja ahmib – see on vinguv üleskutse –, et kanu meelitada. Pärast paaritumist muneb kana maapinnale hästi varjatud pessa umbes kaksteist pruunilaigulist muna. Kurn ei osale pesitsemises ega poegade eest hoolitsemises.

Pärast neljanädalast inkubeerimist kooruvad noored kalkunid, keda kutsutakse poultsiks. Linnud on võimelised lendama, kui nad on vaid kaheksa päeva vanad. Samuti suudavad nad ise süüa leida. Kodulinnud jäävad oma esimeseks suveks kana hoole alla. Kuid enam kui pooled püüavad röövloomad.

Metskalkunid, kellel on õnn kiskjaid vältida, võivad elada kahe- või kolmeaastaseks. Inimkütid tapavad ka kalkuneid, kuid mitte suurel hulgal.

Konserveerimine

Ameerika Ühendriikide varajased asukad küttisid metskalkunit toiduks laialdaselt. Hilisematel aastatel kütiti kalkuneid, et neid turgudel müüa. Kaubanduslik jaht lõppes 1800. aastate lõpus. Kuid selleks ajaks oli metskalkun enamikust Ameerika metsamaadest juba kadunud.

Metskalkunid olid 1930. aastatel alguse saanud varajase metsloomade kaitse programmi objektiks. Linnud püüti sealt, kus neid veel ohtralt leidus, ja väikesed parved lasti lahti sinna, kus neid enam polnud.

Taasvarustatud kalkunid õitsesid. Metskalkunid elavad nüüd kõigis USA osariikides, välja arvatud Alaska. (Talvel on kalkunitel seal ellujäämiseks liiga külm.) Praegu elab USA-s ja Mehhikos üle 5 miljoni metskalkuni. Väikesed populatsioonid on leitud Lõuna-Kanadas ja Saksamaal.

Kodune Türgi

Kodukalkun on ainus oluline koduloom, kes on pärit Uuest Maailmast. Põliselanikud taltsutasid Mehhikos metskalkuneid umbes 2000 aastat tagasi. Hispaania maadeavastajad viisid mõned linnud Euroopasse 1500. aastate alguses.Sellest ajast alates on kodukalkunit kasvatatud vangistuses kogu maailmas, eriti kodulinnufarmides äriliseks kasutamiseks.

Kodukalkunid on erinevates värvides, sealhulgas valge, must ja punakaspruun. Tavaliselt on nad suuremad ja raskemad kui metskalkunid. Nad ei suuda kiiresti joosta ega lennata.

See sisu on autori parimate teadmiste kohaselt täpne ja tõene ega ole mõeldud asendama kvalifitseeritud spetsialisti ametlikku ja individuaalset nõuannet.

Silte:  Närilised Küsima Kassid